Rouwverwerking

Een dierbare verliezen kan een ingrijpende gebeurtenis zijn. Het kan moeilijk zijn om dit zelf een plekje te geven. Dan is het fijn om te weten wie hier hulp bij kan bieden. Om verder te komen in uw rouwproces is het belangrijk dat de hulp bij u past. Graag helpen wij u op weg door een aantal personen, met verschillende methodes van rouwverwerking, voor u op een rijtje te zetten.


Silvia Janssen Claassen

Via-Silvia – Verliesbegeleiding

Via-Silvia Verliesbegeleiding

Via-Silvia biedt holistische/systemische verliesbegeleiding voor volwassenen. 

Een ingrijpend verlies, op wat voor een vlak dan ook, kan u tijdelijk uit balans brengen. Direct na het verlies of op lange termijn kunt u zich hierdoor niet lekker voelen. Allerlei emoties spelen er door elkaar heen, er heerst onrust in uw hoofd, u krijgt onverklaarbare lichamelijke klachten, u voelt zich futloos, of wordt om het minste of geringste boos of verdrietig. U zit niet lekker in uw vel en het verlies blokkeert de weg die u in wil slaan om weer verder te kunnen met uw leven. Samen gaan we op zoek naar de bron van de blokkade. Vanuit die bron zal u stap voor stap een nieuwe weg vinden om in te slaan. Door middel van gesprekken, ontspanningsoefeningen, schrijfopdrachten, systeemopstellingen of een massage zult u ervaren wat er nodig is om weer lekker in uw vel te komen zitten. 

 

Via-Silvia – Herdenking

Via-Silvia zorgt voor een bijzondere invulling van uw herdenkingsbijeenkomst. Samen herinneringen ophalen aan de overledene werkt verbindend en is een waardevolle invulling op een speciale dag. Het brengt u weer dichter bij de overledene en dichter bij elkaar. 

We doen allemaal ons best om weer door te gaan met het leven na een ingrijpend verlies, maar juist op een speciale datum is het belangrijk om ook even stil te staan bij het gemis. Op die manier blijft de overledene in het hart aanwezig en wordt hij of zij niet vergeten. 


Ed van der Vight

Ed van der Vight– de rouwcoach

Als rouwcoach begeleid ik mensen wiens wereld op z’n kop staat na een verlies. Behalve gevoelens van verdriet, boosheid of eenzaamheid is rouwen ook een zoektocht naar een andere, vernieuwde invulling van het verdere leven. Op de eerste plaats kun je bij mij terecht met je verhaal. Ik luister en kan jouw verhaal kaderen. Daarbij maak ik gebruik van het model voor integrale verliesverwerking, mijn eigen ervaringen, mijn kennis van verschillende manieren van rouwen en psychosociale hulpverlening. Zo krijg je een beeld van jouw eigen unieke manier van rouwen. Ik bied je tal van praktische mogelijkheden in het omgaan met je gevoelens en help je bij je zoektocht opdat je weer vanuit je eigen kracht verder kunt. Ik ben als erkend rouw- en verliesbegeleider aangesloten bij het Landelijk Steunpunt Verlies en ben daarnaast werkzaam als docent verlies- en rouwbegeleiding.

 

De begeleiding wordt meestal geheel of gedeeltelijk vergoed door de zorgverzekering of werkgever en kan plaatsvinden in mijn praktijkruimte in Nuenen of bij jou thuis. Ook beeldbellen is mogelijk.

Het mooiste van mijn werk is het moment waarop mensen zelf ervaren dat ze hun leven weer kunnen oppakken en weer geluk voelen en zin hebben in het leven. Dat te bereiken en daar een bijdrage aan mogen leveren is mijn belangrijkste drijfveer om dit werk te doen.


Loes Dorssers

Loes Dorssers – Ikzieje kindercoaching

Vanuit ‘Ikzieje’ bied ik hulp en begeleiding aan kinderen en jongeren op het gebied van emoties en rouw. Mijn praktijk is in Well. Ik begeleid kinderen in het mogen omarmen van alle emoties. Emoties horen bij het leven, net zoals ook de dood. Er wordt hier alles benoemd en ik merk dat kinderen het fijn vinden om duidelijkheid te hebben, en dat er ‘gewoon’ over de dood en de overledene gepraat mag worden. Mijn taak is het vooral te luisteren, luisteren naar wat een kind of jongere te vertellen heeft. Uiteraard sluit ik aan bij het tempo en leeftijd van het kind of jongere.

 

Ik werk vooral erg creatief en we maken dingen die houvast en hulp kunnen bieden bij de rouwverwerking, maar als natuurcoach ga ik ook veel de natuur in. Want de natuur werkt helend en laat de vergankelijkheid van het leven mooi zien. Ook met ouder(s) is er nauw contact en daar waar nodig ook begeleiding voor hen. Rouw is voor iedereen anders en er staat geen tijd voor… “Rouw verwerk je niet, je overleeft je verlies en je leeft ermee” (Manu Keirse).


'Verdriet delen, samen sterker'

Vanuit een hele fijne samenwerking tussen Loes en Cindy is ‘Verdriet delen, samen sterker’ ontstaan. We merkten tijdens individuele begeleiding dat kinderen vaak worstelden met het feit dat andere kinderen om hen heen hen niet begrepen.

Door met kinderen -die ook met een verlies- leven samen te komen, voelen ze herkenning en erkenning voor hun verdriet en mogen ze ervaren dat ze niet alleen zijn, andere kinderen hebben eenzelfde soort gevoelens. In het proces van samen delen hebben we prachtige inzichten zien ontstaan bij de kinderen onderling. Daar waar volwassenen vaak zoeken naar woorden om kinderen te helpen bij hun verdriet, steunen kinderen elkaar in herkenning.